Pretekli dogodki v letu 2018:

V četrtek, 17. maja 2018, vas ob 16.00 vabimo na strokovni dogodek v Glazerjevo dvorano Univerzitetne knjižnice Maribor.
Kako ameriški knjižničarji preoblikujejo svoje knjižnice: predstavitev vtisov z letne konference American Library Association (ALA) 2017 nam bo predstavil mag. Aleš Klemen.
Gradivo s konference si lahko ogledate tukaj.

pdfVabilo

Društvo bibliotekarjev Maribor in 'Spominjanja' vabita v sredo, 18. 4. 2018, ob 17. uri v Glazerjevo dvorano Univerzitetne knjižnice Maribor  na okroglo mizo
KNJIŽNICA KOT NOSILKA BRALNE KULTURE

(ob predlogu Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti)
Več v vabilu. Vljudno vabljeni!

Spoštovane članice in člani, vabljeni na občni zbor Društva bibliotekarjev Maribor, ki bo v sredo, 11. aprila 2018, ob 16.30 v prostorih Javnega sklada kulturnih dejavnosti, Območne izpostave Maribor.
pdfVabilo
Letošnji občni zbor je volilni, saj se je dosedanjemu vodstvu iztekel mandat. V spodnjih priponkah vam posredujemo Razpis kandidacijskega postopka s pripadajočimi obrazci in vas vabimo, da kandidirate za funkcije organov in aktivno soustvarjate dejavnost DBM v naslednjem mandatnem obdobju.
pdfRazpis kandidacijskega postopka 2018
pdfObrazci za kandidiranje 2018

Spoštovane članice in člani, v četrtek, 1. februarja 2018, vas vljudno vabimo v Narodni muzej Slovenije - Metelkova na ogled razstave Na pergamentu in papirju: rokopisi in tiski iz mariborskih zbirk.

Podrobnosti najdete v vabilu.

Pretekli dogodki v letu 2017:

Spoštovane članice in člani, naj bo tudi letošnji december malo prazničen, čaroben in strokoven hkrati: vabljeni v četrtek popoldne, 21. decembra, v Ljubljano.

Natančneje, kje in kako, v Vabilu. Do zasedbe prostih mest vljudno vabljeni!

Spoštovane članice in člani, v novembru vas vabimo na
strokovno srečanje, ki bo 9. 11. 2017 v Glazerjevi dvorani UKM:
  • Maja Jelen, informatorka v UKM, nam bo predstavila vtise z obiska v Kijevu, z 2. mednarodnega foruma mladih knjižničarjev “Trendy Library“,
  • Tatjana Jamnik, vodja Knjižnice Duplek, nam bo predstavila vsebino prispevka z letošnjega 8. Grošljevega simpozija z naslovom Knjižnica: od fascinacije do degradacije.
pdfVabilo
16. 11. 2017 pa se nam pridružite na strokovni ekskurziji v KSEVT v Vitanju! (podrobnosti najdete v vabilu)

Vljudno vabljeni!

Spoštovane članice in člani, v ponedeljek, 5. junija 2017, vas ob 12. uri vljudno vabimo v Glazerjevo dvorano Univerzitetne knjižnice Maribor na delavnico Poti do e-knjige na Biblosu, kjer bomo spoznali osveženo spletno e-Knjižnico in e-Knjigarno Biblos.

pdfVabilo

Spoštovane članice in člani, v četrtek, 2. marca 2017, ob 17. uri vas vljudno vabimo na REDNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA BIBLIOTEKARJEV MARIBOR za leto 2016.

Občni zbor bo potekal v Severnem stolpu Univerze v Mariboru, Slomškov trg 15, Maribor.
Več informacij v vabilu.

Pretekli dogodki v letu 2016:

Spoštovane članice in člani, v petek, 2. decembra 2016, vas vabimo na letošnji izlet v znano, v adventni Zagreb. Obiskali bomo prenovljeno Knjižnico Ekonomske fakultete ter se nato samostojno sprehodili po mestu Zagreb.

Spoštovane članice in člani, 7. oktrobra ste vabljeni na
dvodnevni obisk Reke in Rovinja, kjer bomo obiskali kolege
Hrvatskega knjižničarskega društva (Gradsko knjižnico in Sveučilišno knjižnico) in lovili še zadnje tople dni ob morju.
Več informacij v vabilu.

Spoštovane članice in člani, v soboto, 4. junija 2016, vas vabimo na predpoletno srečanje članov DBM v Slovenske gorice.
docVabilo

Spoštovane članice in člani, v četrtek, 12. maja 2016, vas vabimo na strokovno ekskurzijo v Novo mesto. Obiskali bomo podjetje Krka d.d. ter se seznanili z delovanjem njihove specialne knjižnice.
Foto utrinki
pdfVabilo

Spoštovane članice in člani, v petek, 22. aprila 2016, vas ob 12. uri vljudno vabimo v Kadetnico Maribor na okroglo mizo Berem, bereš, beremo ... - pomen branja/nebranja za človekov kognitivni razvoj
pdfVabilo

Spoštovane članice in člani, v ponedeljek, 29. februarja 2016, vas ob 18. uri vljudno vabimo v Slaščičarno Ilich na redni občni zbor Društva bibliotekarjev Maribor.
Foto utrinki
pdfVabilo in dnevni red
pdfKandidacijska lista za mandatno obdobje 2016-2018

Pretekli dogodki v letu 2015:

Spoštovane članice in člani, v petek, 4. decembra 2015, vas vabimo na letošnji izlet v znano. Obiskali bomo adventni Gradec in Slovensko čitalnico v Štajerski deželni knjižnici.
pdfVabilo

Društvo bibliotekarjev Maribor vas v sodelovanju z Mariborsko knjižnico vabi v četrtek, 26. novembra 2015, na obisk 31. slovenskega knjižnega sejma ter Knjižnice za slepe in slabovidne Minke Skabrne
pdfVabilo

Napovednik dogodkov v novembru in decembru 2015:
  - torek,  3.11., ob 15.00: dr. Sabina Fras Popović nam bo predstavila izsledke svojega doktorskega dela:  Vodenje s poslanstvom
- sobota, 7.11.: celodnevna strokovna ekskurzija v Krško (Valvasorjeva knjižnica, knjižnica Fakultete za energetiko UM, GEN, grad Bizeljsko)
- četrtek, 12.11., ob 11.00: Maja Vunšek in Ksenija Medved nam bosta predstavili konferenco LILAC 2015
- ponedeljek, 16.11., ob 13.00: predavanji dr. Zemanek in dr. Petermanec o informacijski pismenosti
- četrtek, 26.11.: obisk 31. slovenskega knjižnega sejma in Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne
- petek, 4.12., popoldne: adventni Gradec in ogled Slovenske čitalnice (izlet v (ne)znano)

Spoštovane članice in člani, v četrtek, 27. avgusta 2015, vas ob 13.00 uri vabimo v Glazerjevo dvorano UKM. Svojo zanimivo študijsko izkušnjo z gostovanja v Barceloni in projekt Knjižničarji v svetu – čez planke nad zaplankanost:
Biblioteques de Barcelona
nam bo predstavil kolega mag. Klemen Brvar.

Spoštovane članice in člani, v četrtek, 2. aprila, vabljeni na
predstavitev Gratae posteritati, bibliofilske izdaje, ki je izšla v 100 ročno oštevilčenih izvodih.

Vabljeni na redni občni zbor Društva bibliotekarjev Maribor
za leto 2014
, ki bo v četrtek, 26. februarja 2015, ob 17. uri v Salonu uporabnih umetnosti.
pdfVabilo

DBM vas v sodelovanju z UKM vabi v četrtek, 22. januarja 2015, ob 13.30 v Glazerjevo dvorano UKM na predstavitev novosti s 43. konference LIBER dr. Zdenke Petermanec in mag. Dunje Legat ter z 80. konference IFLA mag. Branke Kerec.
pdfVabilo

Pretekli dogodki v letu 2014:

Spoštovane članice in člani DBM, prepustite se neznanemu in se nam pridružite na tradicionalnem prednovoletnem izletu 6. decembra!

Bo zanimivo in malo drugače, zato le odprite vabilo!

Spoštovani, vabljeni na jubilejni, 30. slovenski knjižni sejem,
in na ogled Osrednje knjižnice Celje! Prijavite se čim prej pri Sabini. Na skupno druženje!
pdfVabilo

V torek, 18. novembra 2014, vas ob 16. uri vabimo v Glazerjevo dvorano UKM na predavanje Informacijska podpora raziskovanju in klinični praksi v zdravstveni negi dr. Eme Dornik ter na predstavitev Mariborska knjižnica kot osrednja območna knjižnica Anke Rogina.
defaultE. Dornik: Informacijska podpora raziskovanju in klinični praksi v zdravstveni negi
pptA. Rogina: Mariborska knjižnica kot osrednja območna knjižnica

ODPADE!

V soboto, 27. septembra 2014, vas DBM vabi na IZLET V SLOVENSKO ISTRO, kjer se nam bodo v Šavrinskih Brdih predstavile jajčarice – Šavrinke, po kosilu si bomo ogledali pridobivanje oljčnega olja, in ... (glej vabilo). Prijave zbira Sabina Prevorčič do 15.9.2014. Podrobnejše informacije najdete v vabilu.

Knjižnično-informacijski in založniški center Centra vojaških šol Slovenske vojske vas v sodelovanju z Društvom bibliotekarjev Maribor vabi na okroglo mizo Sožitje med knjigo – elektronsko knjigo – digitalnim prostorom, ki se bo odvijala v Kadetnici Maribor v četrtek, 10. julija 2014, ob 9.00 (predvidoma do 11.00). Več informacij v vabilu.

ODPADE!
Po skoraj 15-ih letih bomo z DBM ponovno v Frankfurtu!
Kdaj: od 10. do 12. oktobra 2014 Kaj: ogled Kimskega jezera z znamenitim dvorcem Ludvika Bavarskega, ogled enega največjih knjižnih sejmov, spoznavanje znamenitosti nemških mest Frankfurt, Heidelberg in Passau. Celoten program strokovne ekskurzije ter ostale informacije najdete v priponki:
pdfVabilo
Prijavite se pri Sabini Prevorčič do konca meseca julija.

V sredo, 4. 6. 2014, ste vabljeni v Slovensko Bistrico na predpoletno družabno srečanje članov DBM. Obiskali bomo Knjižnico Josipa Vošnjaka. Ker letos mineva 180 let rojstva dr. Josipa Vošnjaka, politika, zdravnika in pisatelja, in je 2014 Vošnjakovo leto kulture, si bomo ogledali tudi razstavo. Srečanje bomo seveda kulinarično zaključili!
doc  Vabilo

V petek, 9. 5. 2014, ob 14.00 ste vabljeni na
delavnico z mag. Nastjo Mulej o De Bonovih metodah drugačnega razmišljanja in reševanja izzivov. Pričetek ob 14.00 v Knjižnici Kamnica. Prijavite se pri Neli Sorger. Vabljeni!

Spoštovani, v sredo, 23. aprila 2014, bomo obiskali Zgodovinski arhiv Ptuj in Knjižnico Ivana Potrča na Ptuju. Organiziran prevoz bo iz Maribora ob 15h. Prijave zbira Sabina Prevorčič, vaš prispevek je 5 evrov (oz. nečlani 8 evrov).
Vabljeni!

Spoštovani, vabimo vas na občni zbor DBM, ki bo letos v novi Medicinski fakulteti, v četrtek 6. 3. 2014.
pdfVabilo

Spoštovane članice in člani DBM, ker se sedanjemu vodstvu DBM počasi izteka dvoletni mandat, vas vabimo h kandidiranju in vam posredujemo razpis kandidacijskega postopka ter obrazce za kandidiranje. Kandidacijski postopek poteka od 27. januarja do 17. februarja 2014, volilni občni zbor pa bo predvidoma v četrtek, 6. marca.

Pretekli dogodki v letu 2013:

Slike z izleta v neznano si lahko ogledate tukaj.

V četrtek, 28. 11. 2013, vas vabimo na predstavitvi: Katja Bevk: Predstavitev projektov IFLA in splošnih knjižnic v Singapurju in Tjaša Mrgole Jukič: Bibliobusi brez knjižnice? Digitaliziranje raritet na enem mestu? Da, v Švici!
pdfVabilo

Irena Sešek: Ali že vemo, kaj vse nam prinašajo e-knjige?
pdf  E-knjige
Melita Ambrožič: Poročilo z 79. konference IFLA v Singapurju
pdf  IFLA 2013

Poletne temperature tega tedna nas lahko odpeljejo stran od jesensko zimskih večerov.  Ker ne želimo, da pozabite na tradicionalno srečanje članov Društva bibliotekarjev Maribor,
Vas vljudno prosimo, da si v rokovniku označite 7. december 2013.

Izlet v neznano bo ponovno skrivnosten, zabaven, strokovno in belo obarvan. Po pooblastilu Miklavža, Božička in Dedka Mraza vas na izlet v neznano vabijo SSS.

Program dela 2014 – predlogi

Pozivamo vas, da do 23. 9. 2013, posredujete še več predlogov za plan dela DBM v letu 2014 po e-pošti na branka.kerec@um.si !

Vabimo vas na predpoletno srečanje članov DBM!
VIDEO: Pustite se zapeljati s 73 let starim avtobusom
V sredo, 12. junija 2013, se bomo v starodobnem avtobusu zapeljali v Pivolo na grad Hompoš, kjer si bomo ogledali sam grad ter Knjižnico Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede. Srečanje bomo zaključili ob kozarčku na Meranovem.

Spoštovani! V četrtek,  6. junija,  vas ob 14.30  vabimo na

na Glavnem trgu, kjer nam bo predsednica Tjaša Mrgole Jukič predstavila dejavnosti Sekcije za potujoče knjižnice.

docVabilo

Vabljeni k udeležbi dogodkov v sklopu Tedna vseživljenjskega učenja:

Spoštovani, v četrtek, 16. maja 2013, vas vabimo na predavanje Grem v knjižnico. Imam idejo za nov glasbeni "komad"... mag. Barbare Kovář ob 10.30 v ČUK-u, novi čitalnici UKM.
pdfVabilo

V četrtek, 28. marca 2013, vas ob 14. uri vabimo na ogled Pokrajinskega arhiva Maribor in specialne knjižnice.
pdfVabilo

V četrtek, 14. marca 2013, vas ob 11. uri vljudno vabimo v Glazerjevo dvorano UKM, kjer bo potekala predstavitev novosti v knjižničnem sistemu Slovenije. dr. Eva Kodrič-Dačić:

Knjižnično gradivo kot kulturni spomenik; mag. Gorazd Vodeb: ENUMERATE (poročilo o statističnih meritvah stanja digitalizacije v Sloveniji)

in PAM (prostorska analiza mreže splošnih knjižnic)

docVabilo

Spoštovane članice in člani,  v sredo, 27. februarja 2013,  vas ob 17.30 uri vljudno vabimo v Umetnostno galerijo Maribor (Strossmayerjeva 6) na REDNI OBČNI ZBOR DRUŠTVA BIBLIOTEKARJEV MARIBOR za leto 2012.
  pdfVabilo
Slike s srečanja si lahko ogledate tukaj.

Pretekli dogodki v letu 2012:

Fotografije s prednovoletnega izleta v neznano članov DBM si lahko ogledate tukaj.

Spoštovani, obveščamo vas, da obisk
knjižnega sejma na Dunaju in ogled jubilejne razstave ob 150. obletnici rojstva G. Klimta žal ODPADE! Prosimo za razumevanje.
docVabilo

Kot vsako leto smo tudi letos 21. novembra obiskali Slovenski knjižni sejem v Ljubljani
docVabilo

Vabimo vas na predstavitev delovanja Sekcije za šolske knjižnice in na ogled ter predstavitev knjižnice Teološke fakultete v Mariboru v četrtek, 27. septembra 2012, ob 18. uri
v Teološki knjižnici Maribor na Slomškovem trgu 20.
pdfVabilo

Vabimo vas na prvo jesensko prireditev, in sicer na ogled dokumentarnega filma o Vijećnici,
The Love of Books - A Sarajevo Story, ki bo v sredo, 5.9.2012, ob 17. uri v Glazerjevi dvorani UKM. Po ogledu filma vabljeni še na ogled fotografske razstave Preživeli akademskega  slikarja Rudija Urana.

Voden ogled razstave v okviru EPK Nemci in Maribor.
pdf Vabilo na razstavo Nemci in Maribor
Pri pripravi je sodelovalo kar nekaj naših članov. Razstavo si lahko ogledate do 15.6.2012.

Občni zbor
pdfVabilo na redni občni zbor za leto 2011

EPK in knjižnice:
Projekte v okviru Evropske prestolnice kulture so nam predstavile Knjižnica Ivana Potrča Ptuj,  Mariborska knjižnica in Univerzitetna knjižnica Maribor

DBM na
18. mednarodnem
SALONU KNJIG v Novem Sadu,
04.-05. marec 2012

Pretekli dogodki v letu 2011:

Kako smo DBM-jevci preživeli
3. tradicionalno

prednovoletno srečanje, si lahko ogledate tukaj in tukaj.

Predstavitev magistrskega dela mag. Barbare Kovář
Strateško marketinško pozicioniranje splošne knjižnice ali Kaj storiti, če soseda peče boljše "kremšnite" in na uličnem pikniku ni bilo čokoladnega peciva?

Predstavitev novosti s 77. konference IFLA:

LIBRARIES BEYOND LIBRARIES: INTEGRATION, INNOVATION AND INFORMATION FOR
ALL (13-18 avgust, Portoriko). Z nami so bili

dr. Melita Ambrožič: pptIFLA 2011

dr. Primož Južnič: pptIFLA 2011

Irena Kavčič: pptxIFLA 2011

Drobni tiski - tudi to je knjižnično gradivo:

izkušnje NUK in UKM

Veronika Potočnik: defaultDrobni tiski - NUK

Gabrijela Kolbič: defaultDrobni tiski - UKM

Zajemanje uporabniškega besedišča kot osnova za razvoj geslovnikov

mag. Špela Razpotnik:  defaultUporabniško besedišče

Prijava na e-obvestila

Ker je v veljavo stopila uredba GDPR, potrebujemo vaše privoljenje, da vam lahko še naprej pošiljamo elektronska obvestila in vabila. To lahko enostavno in hitro storite tukaj.

Letno članarino lahko poravnate na tekoči račun TRR pri Delavski hranilnici: 6100 0000 0933 196 (referenca 99) s pripisom članarina DBM za 2018.

Višina članarine za leto 2018 znaša:
- za ...