Predstavitev društva

Društvo bibliotekarjev Maribor je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje fizičnih in pravnih oseb s področja knjižničarstva. Ustanovljeno  je bilo 15. 12. 1967 kot pravni naslednik leta 1950 ustanovljene podružnice Društva bibliotekarjev Slovenije v Mariboru. Deluje na območju upravnih enot Maribor, Lenart, Ormož, Pesnica, Ptuj, Ruše in Slovenska Bistrica.

Sodelujemo s področnimi društvi bibliotekarjev in z drugimi sorodnimi društvi v Republiki Sloveniji. Društvo je vključeno v Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije in Zvezo kulturnih društev Maribor. Sodelujemo tudi s sorodnimi mednarodnimi društvi.

Namen Društva je izmenjavanje strokovnih izkušenj, povezovanje knjižničarjev, zavzemanje za profesionalno integriteto članov, pospeševanje razvoja knjižničarske stroke in dejavnosti ter utrjevanje njenega položaja v družbi. Člani se v okviru Društva srečujemo z namenom, da medsebojno sodelujemo, obravnavamo in razrešujemo strokovna vprašanja, ki so skupnega pomena in tako sodelujemo pri razvoju knjižničarske dejavnosti, knjižnic in osebnem razvoju poklicne poti.

Društvo izvaja naslednje dejavnosti oz. naloge:

• spremljanje razvoja bibliotekarske znanosti;
  • izobraževanje članov z organiziranjem strokovnih posvetovanj, predavanj, seminarjev, tečajev, razstav in  ekskurzij;
  • povezovanje in sodelovanje s področnimi društvi bibliotekarjev in Zvezo bibliotekarskih društev;
  • dajanje pobud, predlogov in mnenj za reševanje aktualnih strokovnih vprašanj;
  • sodelovanje s sredstvi javnega obveščanja pri obravnavanju vprašanj knjižničarske stroke;
  • izdajanje društvenih publikacij (brošure, letaki, zloženke);
  • obveščanje članov o aktualnih strokovnih vprašanjih in širše javnosti o delovanju Društva.

Članstvo v Društvu je prostovoljno. Član Društva lahko postane vsaka fizična in pravna oseba Republike Slovenije, ki se poklicno ali ljubiteljsko ukvarja s knjižničarsko stroko.

14. 11. 2019  Konferenca Odprti raziskovalni podatki v Sloveniji

15. 11. 2019
Izobraževanje Novosti v knjižničnem sistemu Slovenije 2019

16. 11. 2019
Strokovno srečanje Uporabniki in knjižničarke - Kaj pa knjižničarji?

20. - 21. 11. 2019
4. mednarodna konferenca e-ARH.si: Razvoj slovenskega elektronskega arhiva

21. 11. ...

Letno članarino lahko poravnate na tekoči račun TRR pri Delavski hranilnici: 6100 0000 0933 196 (referenca 99) s pripisom članarina DBM za 2019.

Višina članarine za leto 2019 znaša:

Vabimo vas, da se nam ...