Predstavitev društva

Društvo bibliotekarjev Maribor je prostovoljno, samostojno in nepridobitno združenje fizičnih in pravnih oseb s področja knjižničarstva. Ustanovljeno  je bilo 15. 12. 1967 kot pravni naslednik leta 1950 ustanovljene podružnice Društva bibliotekarjev Slovenije v Mariboru. Deluje na območju upravnih enot Maribor, Lenart, Ormož, Pesnica, Ptuj, Ruše in Slovenska Bistrica.

Sodelujemo s področnimi društvi bibliotekarjev in z drugimi sorodnimi društvi v Republiki Sloveniji. Društvo je vključeno v Zvezo bibliotekarskih društev Slovenije in Zvezo kulturnih društev Maribor. Sodelujemo tudi s sorodnimi mednarodnimi društvi.

Namen Društva je izmenjavanje strokovnih izkušenj, povezovanje knjižničarjev, zavzemanje za profesionalno integriteto članov, pospeševanje razvoja knjižničarske stroke in dejavnosti ter utrjevanje njenega položaja v družbi. Člani se v okviru Društva srečujemo z namenom, da medsebojno sodelujemo, obravnavamo in razrešujemo strokovna vprašanja, ki so skupnega pomena in tako sodelujemo pri razvoju knjižničarske dejavnosti, knjižnic in osebnem razvoju poklicne poti.

Društvo izvaja naslednje dejavnosti oz. naloge:

• spremljanje razvoja bibliotekarske znanosti;
  • izobraževanje članov z organiziranjem strokovnih posvetovanj, predavanj, seminarjev, tečajev, razstav in  ekskurzij;
  • povezovanje in sodelovanje s področnimi društvi bibliotekarjev in Zvezo bibliotekarskih društev;
  • dajanje pobud, predlogov in mnenj za reševanje aktualnih strokovnih vprašanj;
  • sodelovanje s sredstvi javnega obveščanja pri obravnavanju vprašanj knjižničarske stroke;
  • izdajanje društvenih publikacij (brošure, letaki, zloženke);
  • obveščanje članov o aktualnih strokovnih vprašanjih in širše javnosti o delovanju Društva.

Članstvo v Društvu je prostovoljno. Član Društva lahko postane vsaka fizična in pravna oseba Republike Slovenije, ki se poklicno ali ljubiteljsko ukvarja s knjižničarsko stroko.

8. 9. - 13. 10. 2019  Nacionalni besec skupnega branja

19. - 21. 9. 2019  Srečanje slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede

25. - 27. 9. 2019
  Kongres ZBDS 2019: Knjižnice - obvladovalke podatkov?

28. 9. 2019  Praktična delavnica motiviranja za branje Da branje ne postane španska vas

30. 9. 2019
Rok za oddajo prispevkov ...

Letno članarino lahko poravnate na tekoči račun TRR pri Delavski hranilnici: 6100 0000 0933 196 (referenca 99) s pripisom članarina DBM za 2019.

Višina članarine za leto 2019 znaša:

Vabimo vas, da se nam ...